fbpx

Ползите за здравето oт средиземноморската храна!

Seafood-platter_KosПотенциалът на средиземноморската кухня се крие в съставянето на менюто. Тя е здравословна не само заради зехтинът, но и заради балансираният състав на храната.

Средиземноморската храна е много богата на природни антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Това може да бъде особено полезно за хората с метаболитен синдром – нарушение в обмяната, което се свързва с повишен риск за развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване.

Мононенаситените мастни киселини, които се съдържат в зехтина, изчистват организма от натрупания „лош” холестерол в артериите, черния дроб и други органи и предпазват от развитието на атеросклероза и сърдечносъдово заболяване.

Ядките (особено орехите), както и рибата са богати на омега 3-мастни киселини (вид полиненаситени мазнини), които са полезни за сърцето, мозъка и очите (намаляват риска за прогресиране на диабетната ретинопатия).

Киселото мляко е с ниско съдържание на наситени мазнини, има много нисък гликемичен индекс (не води до бързо повишаване на кръвната глюкоза след нахранване) и представлява естествен източник на пробиотици и калций.

Пресните зеленчуци и плодове съдържат природни антиоксиданти (витамин С, каротиноиди), растителни фибри и флавоноиди, както и минерали (калий). Цитрусите (портокал, грейпфрут), например, понижават риска за възникването на исхемичен инсулт (доказано е при жените).

 
 

Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на бисквитки. повече информация

Използваме бисквитки, за да ви осигурим безпрепятствено и удобно използване на сайта. С последващо използване на страницата, се съгласявате с нашата политика относно бисквитките.

Затвори