fbpx

Yummy рецепти

Хумус със свежи салати и коктейлни скариди

Продукти:

  • 2 бр. консерва с нахут
  • 3 лимона
  • 3 глави чесън
  • 1 пакетче млян кимион
  • 1 малко пакетче пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

Пасирайте заедно сварения и отцеден нахут, чесъна, пушения червен пипер, кимионa, солта, черния пипер и зехтина. Овкусете с лимонов сок, след като пасирате до хомогенност. Подсушете скаридите и ги смесете с 1 с.л. брашно от нахут, сол и сумак. Изпържете ги в загрят тиган с нагорещена мазнина. Поднесете хумуса със свежи салати, скариди и чери домати. Поръсете със сумак.

Виетнамска палачинка с пиле на пара, спанак и спирали от моркови

Продукти:

  • 1 малка тарелка бейби спанак
  • 1 бр. червена салата
  • 400 г чери домати – жълти, оранжеви, червени
  • 400 г малки коктейлни скариди
  • 1 пакет брашно от нахут
  • 1 пакет подправка сумак
  • 1 пакет оризово брашно
  • 6 яйца
  • 1 малко пакетче куркума
  • 1 консерва кокосово мляко
  • 800 г пилешко филе
  • прясна мащерка
  • 800 г спанак
  • 1 консерва кокосова сметана
  • 1 пакетче къри
  • 10 бр. моркови
  • 300 г батат

Начин на приготвяне

Смес за палачинки:

Смесват се 1 чаша оризово брашно, 1 голямо яйце, сол, куркума, ако е нужно малко вода и 1 консерва кокосово мляко. Оставя се малко да престои. Приготвят се както обикновено се приготвят палачинки.

Пълнеж:

Пилешкото филе се приготвя на пара или на фурна, а след това се накъсва. Спанакът се задушава и се добавя кокосово мляко. Пилето се добавя в сместа и се изчаква млякото да се редуцира. Подправя се със сол и пипер. Морковите се нарязват на спирали и заедно с чери доматите се запичат във фурната с малко мед и балсамова редукция. Всичко се сервира заедно.

Сладкиш с батат и какао

Продукти:

  • 300 г сладък картоф (батат), обелен и нарязан на кубчета
  • 300 г фурми без костилките и нарязани 
  • 2 ч.л. екстракт ванилия 
  • 120 г смлени бадеми
  • 75 г брашно от елда
  • 75 г какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 3 яйца
  • мед
  • малини
  • Маскарпоне

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 160 градуса, а картофите се сваряват, след което се отцеждат добре. Оставят се да изстинат. Фурмите се накисват в гореща вода за 10 мин. Отцеждат се. Картофите, фурмите, ванилията, бадемите, брашното, какаото, яйцата и бакпулвера се смесват в кухненски робот за 1-2 мин. Сместа се излива в намазнена форма с хартия за печене. Пече се 40 мин. Оставя се да изстине и се прибира за час в хладилник. За да се сервира, се отрязва парче, намазва се с мед, разбърква се маскарпоне с малини и се гарнира отгоре.

Зелени безглутенови спагети, поднесени с пилешко руло, приготвено на пара

4 порции

За доматения сос:

  • 2 глави лук
  • 5 домата
  • мащерка

За да направите соса, нарежете доматите и лука на едри парчета и ги сложете заедно с няколко стръкчета мащерка в дълбока тенджера на котлона. Оставете да се готвят. Добавете сол, а ако ви се стори кисел сосът, добавете и малко мед. След като тази смес се свари добре и зеленчуците омекнат, пасирайте я и сосът е готов.

За зеленчуковите спагети:

  • 1,2 кг тиквички, направени на спиралайзър
  • 600 г чери домати различни цветове
  • 200 г маслини без костилки микс
  • 4 бр. аншоа
  • 1 връзка магданоз
  • 8 скилидки чесън
  • сол
  • бял пипер
  • зехтин
  • 2 лимона

За да приготвите спагетите, сложете хартия за печене в тава и вътре сложете разполовените лимони и скилидките чесън, като не ги белите. Добавете зехтин и сол и ги пуснете във фурната за 10 мин на 180 градуса. След 10 мин извадете тавата и добавете чери домати и отново добавете зехтин. Сложете тавата отново във фурната за още 10 мин. Извадете я и добавете аншоата, маслините и спиралите от тиквички. Отново подправете със зехтин, сол и пипер. За последно поставете тавата във фурната, за да се приготвят тиквичките, което ще отнеме не повече от 5-10 мин. Поръсете с магданоз.

Бадемов кейк със сладолед от горски плодове

За сладоледа:

  • 300 г замразени плодове
  • 3 банана – нарязани и замразени от предишния ден
  • 100 г фурми

За кейка:

  • 3 портокала
  • 250 г мед
  • 3 бр. яйца
  • 200 г сурови бадеми, смлени на брашно
  • 100 г фина полента
  • 200 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Започнете, като поставите хартия за печене на дъното на формата, в която ще печете кейка, а стените намажете с масло, зехтин или гхи.

В купа разбъркайте, докато се смесят добре 200 мл зехтин със 150 г мед. В същата купа прибавете настърганата кора от трите портокала и сока на един от тях, яйцата, брашното от бадеми и полентата. Разбъркайте добре и изсипете в съда, в който ще печете. Печете десерта на 160 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна за 40-50 мин или до готовност.

За да направите портокаловия сос, изцедете сока от останалите два портокала в касерола (тенджера) и добавете останалия мед (100 г). Оставете леко да къкри на котлона, докато сместа се редуцира и се сгъсти.

Сладоледът направете, като смесите съставките за него в кухненски робот и с повече пулсации и разбърквания достигнете желаната консистенция.

Сервирайте, като отрежете от вече охладения кейк, добавите сладолед и залеете с портокаловия сос.

Салата спирали от зеленчуци

Продукти:

  • 6 моркова
  • 5 краставици
  • пресен босилек
  • 1 опаковка настърган пармезан
  • 2 лимона
  • 250 г бейби спанак
  • 1 връзка репички

Начин на приготвяне:

Морковите се оформят на спирали, а краставиците се нарязват на тънки филийки. В отделна купа се приготвя дресинг, като се смесват всички останали съставки. Зеленчуците се разбъркват добре с дресинга и се сервират.

Банички с пиле, броколи и ориз от карфиол, поднесени със сос от червени чушки и печен чесън

Продукти:

  • 1 опаковка фини кори за баница
  • 1 малка глава пресен карфиол
  • 1 глава свежо броколи
  • 500 г пилешко филе
  • 10 бр. червени чушки за печене
  • 2 глави чесън
  • 150 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на много ситни парченца и се задушава за кратко в тиган. Броколите се смилат в чопър на трохи. Карфиолът също се смила по този начин (или се настъргва). Взимат се 2 ленти кора за баница и се слепват със зехтин. Отгоре се поставя смес от пиле, броколи, сол, пипер и кашкавал. Оформя се баничка, която отгоре се намазва с яйце и се поръсва със сусам. Слагат се да се пекат на 180 градуса, докато станат хрупкави. През това време карфиолът се приготвя, като се слага мазнина в тиган и се задушава вътре, като му се добавят кимион, куркума, къри, сол и бял пипер. Кремът се приготвя, като се пасират печени и белени червени чушки с предварително изпечени скилидки чесън, зехтин и сол. Баничките се сервират с крем от чушки и ориз от карфиол.

Гнезда от тиквички с яйце и спаначен сос

За ястието:

  • тиквички
  • яйца
  • пушен червен пипер

За соса:

  • спанак
  • 1 опаковка животинска или кокосова сметана

Начин на приготвяне:

Тиквичките се оформят на спиралайзър. Подреждат се във формата на плътно гнездо в тава с хартия за печене. Прави се отвор в средата на всяко гнездо и там се чуква по едно яйце. Всички гнезда се посоляват и се добавя малко зехтин. Поръсват се и с малко пушен червен пипер. Слагат се да се запекат на 180 градуса за няколко минути или до готовност.

Докато се пекат, се приготвя сосът, като се задушава спанак и се налива сметана (кокосова или животинска), сол и бял пипер. Изчаква се сместа да кипне и леко да поври, а след това се пасира. Гнездата се поднасят с този спаначен сос.

Бързо плодово Тирамису

Продукти:

  • 300 мл Марсала
  • 300 мл кафе еспресо
  • голям пакет твърди бишкоти
  • 1 кг Маскарпоне
  • 1 кг Рикота
  • 1 л подсладено кондензирано мляко
  • 1 връзка прясна мента
  • какао
  • 400 малини

Начин на приготвяне:

Кремът се забърква, докато се смесят много добре маскарпонето, рикотата и кондензираното мляко. Добавят се и малините. Бишкотите се потапят в смес от марсала и кафе. Редят се ред бишкоти, ред крем. Отгоре се поръсва с какао и се декорира с мента.

Прясна паста

 

Необходими продукти:

  • Бяло брашно тип 00 (по 100 г брашно на човек)
  • По 1 бр. яйце на човек
  • Малко зехтин

Начин на приготвяне:

Месете тестото до оформяне на топка, увийте плътно във фолио и приберете в хладилник за 30 мин. Разточете тънко и оформете пастата преди варене. Варете 2-3 мин във вряща подсолена вода с малко зехтин.

Малки райски прасенца

Необходими продукти за 5 порции:

  • 5 жълтъка
  • 2 цели яйца
  • 150 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 150 г захар

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка сложете портокаловия сок и захарта, загрейте до кипене и веднага отнемете – целта е да се разтопи захарта и да се получи гъст захарен сироп.

В купа разбийте леко жълтъците и яйцата – не бийте много, не трябва да станат на пяна и не бива да влиза въздух в сместа. На тънка струйка добавете топлия сироп, като бъркате непрекъснато. Разлейте равни количества от сместа в малки формички – можете да ползвате силиконови форми за мъфини или метални формички за крем карамел. Ако ползвате метални, добре е да ги намажете отвътре с глюкоза, за да не залепне сместа. Ако нямате глюкоза, обикновено олио също ще свърши работа.

Поставете купичките в дълбока тава, излейте в тавата вода до нивото на сместа в купичките и печете в загрята на 100-120 градуса фурна за около 20 минути. Извадете да се охладят преди сервиране.

Спагети от тиквички с крем от печени чушки

Необходими продукти за 5 порции:

  • 5 бр. тиквички
  • 5 червени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • Копър, сол, зехтин, бейби спанак, рукола, сусам, пармезан

Начин на приготвяне:

Сложете няколко червени чушки заедно с няколко скилидки не белен чесън в тава с хартия за печене и ги изпечете във фурната.

Минете измитите и обелени тиквички през уред за спагети (спиралайзър).

Задушете ги в малко мазнина. Добавете пресен копър и сол.

Обелете чушките и скилидките чесън. Залейте ги със зехтин, подправете със сол и ги пасирайте до хомогенна смес.

За да сервирате ястието, смесете тиквичките с крема от чушки и разпределете в подходящи чинии, като за основа поставите подправен бейби спанак, рукола или валериана. Поръсете със сусам и люспи пармезан.

Суфле с бекон, крем от сладък праз и печено пюре

Необходими продукти за 5 порции:

  • 2 бр. праз лук
  • 6 резена бекон
  • сол, захар, бял пипер, горчица
  • кленов сироп за намазване
  • 250 мл сметана (36%)
  • 1 кг картофи
  • 200 мл прясно мляко
  • сол
  • сирене чедър
  • 2 скилидки чесън
  • Копър, сол, зехтин, бейби спанак, рукола, сусам, пармезан

За суфлето:

  • 2 бр. скилидки чесън
  • малко мащерка
  • 5 яйца
  • 60 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • Индийско орехче, бял пипер, сол, галета

Приготвяне на крема от праз:
Задушете нарязания праз лук, подправете с малко сол, захар и бял пипер. След като празът почти се задуши, налейте малко вода, оставете я да кипне и преди да изври долейте сметана. Изчакайте леко да покъкри. Дръпнете сместа, добавете 1 ч.л. горчица и пасирайте сместа до крем.

Приготвяне на бекона:

Сложете резените бекон в сух тиган. Изчакайте почти цялата мазнина да се стопи. Обръщайте ги, за да се приготвят от двете страни, като при последното им обръщане ги намажете с кленов сироп.

Приготвяне на пюрето:

Намачкайте с преса сварени картофи, добавете прясно мляко, сол и настъргано сирене чедър. Напълнете в пош. Направете розички върху тава с хартия за печене. Печете в загрята на 220-240 градуса фурна, докато получат хубава коричка.

 

Заемете се със суфлето:

Отделете жълтъците от белтъците (на всички 5 яйца). Разбийте белтъците, така че да станат с твърди връхчета.

Сложете бучка масло (60 г) в тиган на котлона, да се разтопи. Когато това стане, сипете наведнъж около 3 с.л. брашно. Бъркайте енергично и излейте наведнъж студеното прясно мляко. Подправете с индийско орехче, бял пипер и сол. Бъркайте, докато сместа се сгъсти.

Дръпнете от котлона, оставете малко да се охлади, добавете нарязания и изпържен бекон, а след това и жълтъците. Бъркайте, докато се хомогенизира. Започнете да добавяте белтъците. Разбъркайте плавно.

Намазнете няколко формички, посипете ги с галета, така че да има навсякъде в тях и изтупайте ненужното количество галета.

Налейте вътре от сместа и определете борда с палеца си.

Сложете ги в тава, в която сте сипали вода до половината на формичките и ги сложете в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25-30 мин. Не отваряйте фурната, докато ги печете, защото ще спаднат и няма да се надуят изобщо.

За да сервирате, сложете в чиния по едно суфле, декорирано със сладък бекон, печено пюре и крем от праз.

Крем с малини

Необходими продукти за 5 порции:

  • 500 мл кондензирано мляко
  • 500 г рикота
  • 500 г маскарпоне
  • 250 г малини
  • ванилия
  • сироп от рози
  • лавандула
  • карамфил
  • анасон
  • лимонова кора
  • амерети или ореховки

Начин на приготвяне:

В купа разбъркайте равни количества кондензирано мляко, рикота и маскарпоне. Разбъркайте добре и сипете в чашки. Оставете в хладилника да се охлади.

Заемете се с малините като ги сипете в купа и ги оставите над тенджера с вода. В купата с малини добавете ванилия, сироп от рози, лавандула, карамфилчета, анасон, лимонова кора, канела – каквито аромати пожелаете. Опаковайте купата с фолио, за да се задушат малините. След около 30 минути ще са готови. Извадете подправките и оставете сместа да се охлади.

Извадете кремчетата от хладилника и сложете по няколко лъжици от малиновия сос отгоре. Натрошете няколко амарети и украсете по ваш вкус.

ОЩЕ ВКУСНИ ИДЕИ

 
 

Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на бисквитки. повече информация

Използваме бисквитки, за да ви осигурим безпрепятствено и удобно използване на сайта. С последващо използване на страницата, се съгласявате с нашата политика относно бисквитките.

Затвори