fbpx

Yummy рецепти

Персийски сладки с орехи и розова вода

Продукти:

  • 200 г студено масло на кубчета
  • 300 г брашно тип 500
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия (може и семена от 1/4 ванилова шушулка)
  • 240 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко
  • 2 жълтъка

За плънката:

  • 1 белтък
  • 150 г бяла захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. кардамон
  • 1 ч.л. розова вода
  • 2 ч.ч. начукани орехи

Начин на приготвяне:

С миксер или с ръце смесете сухите съставки, добавете маслото и смесете, докато
се получи много ронливо тесто (като груб пясък).

Смесете ванилията, сметаната и жълтъците в малка купичка и добавете към сместа. Смесете, докато стане голяма топка тесто. (Ще бъде меко и лепкаво)

С две лъжици направете малки порции (с размера на пинг-понг топка), поставете ги
върху тава с хартия за печене и в хладилка, за да се стегнат за поне 1 час.

Загрейте фурната на 190ºC без вентилатор. Сложете хартия за печене върху тава за
печене.

За плънката:

С тел разбийте белтъка и захарта за около 30-40 секунди, да стане малко по-пухкаво. Добавете канелата, кардамона и розовата вода. С лъжица смесете и орехите вътре.

Едно по едно разточете сладките на тънки кръгчета, сложете една ч.л. от плънката, и
затворете хубаво, да стане като пирожка. Наредете в тавата с хартията, с 2 см
между тях.

Печете ги за 15-18 минути, да станат златисто-кафяви и да изглежат сухи отгоре.
Оставете ги да истинат 10 минути в тавата и после ги поръсете с пудра захар.

Тези сладки са най-вкусни на другия ден, може да се съхранят в кутия на стайна
температура до една седмица.

Цедено мляко със захтар

Продукти

Микс за захтара:

  • 2 с.л. майорона
  • 2 с.л. риган
  • 2 с.л. мащерка
  • 4 с.л. сумак
  • 1 ч.л. сол
  • 3 с.л. препечен сусам (в сух тиган на средна температура за около 7-8 минути)
  • 500 г цедено кисело мляко
  • 3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Сложете майроната, ригана, мащерката, сумака и солта в купа. Разтрийте с ръце, за да станат по-ситни и да си пускат аромата. Добавете и сусама.

В плитка купа сложете цеденото мляко. Поръсете със захтара (може би 2 с.л.) и зехтина, сервирайте с препечен хляб, крекери, или чипс.

Може да се съхрани в хладилника до 4 дни покрито с фолио.

Разядка с патладжан

Продукти:

  • 5 малки патладжана
  • 2 склидки чесън
  • кората на 1 лимон
  • 200 г заквасена сметана
  • 4 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 ºC. Сложете алуминиево фолио на голяма тава за печене.
Набодете патладжана с нож 6-7 пъти (за да не пръсне, като се пече), наредете ги на
тавата. Сложете ги във фурната да се пекат. Ще се пекат за около час, за да сте
сигурни, че е изпечен, боднете го с вилица – трябва да е доста мек (вилицата лесно да
го прободе). След като са готови, оставете ги да изстинат напълно и после ги
обелете.

В блендер или с пасатор пасирайте патладжана и чесъна, да стане гладко. Добавете
и останалите продукти, смесете добре и сервирайте.

Може да престои 3 дни в хладилника, покрито с фолио.

Арменска мешана салата

Продукти:

  • 500 г пресни чушки
  • 1 кг домати
  • 1 кг краставици
  • 1 глава червен лук
  • 1 малка връзка магданоз
  • сол на вкус
  • 1 с.л. сумак
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 4 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Нарежете чушките, доматите и краставиците на кубчета, а лука лука – на тънки филийки.
Нарежете магданоза на ситно.

Смесете всичко в голяма купа за салата и сервирайте. Салатата може да престои един ден в хладилника, покрита с фолио.

Табуле

Продукти:

  • 4 връзки магданоз (около 500 г)
  • 1 шепа пресен джоджен
  • 4 средни домата
  • 1/4 ч.ч. ситен булгур
  • сок от 2 лимона
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. сумак
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете булгура в купа за салата, нарежете доматите на ситни кубчета и добавете към булгура, за да поеме сока от доматите.

Нарежете магданоза и джоджена на ситно и добавете към доматите и булгура.
Подправете салатата и сервирайте. Може да се съхрани в хладилника да 2 дни,
покрита с фолио.

Видео за салатата:
https://www.youtube.com/watch?v=5I_l1kipG90

Пилаф с басмати, фиде и масло

Продукти:

  • 70 г фино фиде
  • 1 голяма ч.ч басмати ориз
  • 2 кубчета пилешки бульон
  • 4 големи ч.ч вряща вода
  • 70 г краве масло

Начин на приготвяне:

Преди да започнете, имайте всичките продукти подготвени.

Натрошете фидето в дълбок тиган и го препечете на сухо на силна топлина за около 7-10 минути, разбърквайте често, докато станат златисто-кафяви. Добавете ориза,
бульона, 3/4 от водата и всичкото масло. Разбъркайте и оставете да заври. Когато заври пилафът, намалете котлона на средна температура и оставете леко да поври за около 15-20 минути с отворен капак. Оризът може да поеме водата преди да се е досварил, затова е
хубаво да имате още вряща вода под ръка, за да добавите малко по малко, докато оризът поеме и се свари, но не трябва да се подуе прекалено много и да стане на
каша.

Махнете тигана от топлината, пробвайте ориза и добавете още сол, ако искате.

Сервирайте топъл. Може да се съхранява в кутия до 5 дни в хладилника.

Видео за пилафа:
https://youtu.be/6xr4KGhekdw

Кебаб от свинско и телешко

Продукти:

  • 1 кг кайма смес свинско 60% и телешко 40%
  • 2 глави кромид лук, настърган
  • 1/2 малка връзка магданоз, ситно нарязан (около 1/2 ч.ч.)
  • 1 1/2 ч.л. чесън на прах/гранули (може да използвате 3 склидки пресен чесън)
  • 1 ч.л. пушен червен пипер на прах
  • 1 ч.л. бял пипер на прах (може и черен)
  • 1/2 ч.л. кимион на прах
  • 1 ч.л. куркума на прах
  • 1 с.л. сумак
  • 1 ч.л. чубрица на прах
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • може да добавите 1/2 ч.л. лют пипер
  • 10 дървени шишчета

Начин на приготвяне:

В голяма купа сложете каймата, лука и всички подправки, омесете каймата добре с ръце (може да сложите ръкавици). Покрийте купата с фолио за съхранение.
Оставете в хладилика за поне 4 часа, най-добре за една вечер.

Накиснете шишчетата във вода за 15-20 минути (така няма да изгорят във фурната).

Загрейте фурната на 200 ºС с вентилатор (220 ºС без вентилатор). Пригответе голяма тава с решетка (може да сложите алуминиево фолио отдолу).

Оформете месото на шишчетата (около 125 г на шишче). Наредете ги на решетката.

Печете ги в предварително загрятата фурна за 20-22 минути, много леко ще потъмнеят.

Най-добре е да се консумират още докато са топли. Може да ги съхраните навити в целуфан до 3 дни в хладилника.

Сконс

Продукти:

  • 500 г брашно тип 500
  • 50 г бяла захар
  • 2 с.л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • 170 г студено краве масло, нарязано на кубчета
  • 280 г животинска течна сметана
  • 100 г яйца (2 броя размер М)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 ºC без вентилатор (210 ºC с вентилатор), тава с хартия за печене.

В каничката разбъркайте сметаната и яйцата, докато се получи хомогенна смес. Сложете я в хладилника.

В голямата купа сложете брашното, захарта, бакпулвера и солта. Разбъркайте ги със силиконовата шпатула. Добавете студеното масло към сместа, като го роните с
пръсти, докато стане на едър пясък (важно е маслото да остане студено, ронете го само с пръсти без длани, за да не предадете много топлина). Накрая се добавят яйцата и
сметаната, разбъркват се много леко с шпатулата, докато стане грубо тесто. Не бъркайте прекалено много, няма проблем да останат малко трохи на дъното на купата.

Сложете тестото на леко набрашнен плот и го разделете на две. Вземете едната част от тестото и оформете кръг (леко натискайки тестото с ръце или точилка) с дебелина от 2,5 см. Тестото трябва да е възможно най-студено, затова не го притискайте твърде дълго с ръце, за да не го затоплите. Направете същото с другата част от тестото.

Нарежете всеки кръг на 8 парчета като пица. Подредете по 8 парчета (на равномерно разстояние) във всяка тава.

Сложете едната тава да се пече за 12-15 мин (или докато се повдигнат и придобият красива златиста коричка). Сложете другата тава в хладилника и я дръжте там,
докато се изпекат първите сконове.

Видео за сконс (тези са солени с чедър):
https://youtu.be/VPCqZji1ELc

Еклери с пушена съомга и крема сирене

Продукти за тестото:

  • 220 г вода
  • 115 г краве масло
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. бяла захар
  • 130 г брашно тип 500
  • 150 г яйца (около 3 размер М)

Продукти за плънката:

  • 200 г крема сирене
  • 200 г течна животинска сметана
  • 3 с.л. фино нарязан пресен див лук (може и копър или магданоз)
  • кора от 1 лимон (още за декорация)
  • 200 г пушена съомга, нарязана на много ситни парченца
  • каперси

Начин на приготвяне на тестото:

Загрейте фурната на 170 ºC с вентилатор (200 ºC без вентилатор). Пригответе тава с хартия за печене.

В средна на размер тенджера сложете водата, маслото, солта и захарта. Загрейте котлона на средна/умерена температура, докато маслото се разтопи напълно и
после увеличете температурата, да започне да ври. Когато заври, намалете котлона на средно ниска топлина, добавете брашното и бъркайте бързо, докато стане на
топка, след което продължете да бъркате топката (около половин минута), докато “изсъхне”, тогава дръпнете тенджерата от котлона.

Разбийте яйцата в малка купа и добавете половината от тях към тестото/топката, разбъркайте добре с миксер или дървена лъжица. После постепенно добавете останалите яйца и продължете да бъркате. Ще разберете, че тестото е готово, когато вдигнете лъжицата от тестото и се образува V форма, т.е. тестото не пада от лъжицата лесно – не е течно, но не е и меко. За това тесто може и да не
използвате всичките яйца, но може и да ви потрябват повече – важното е как се “държи” тестото.

Пригответе пош с накрайник, напълнете поша с тестото и шприцовайте във форма на кръгчета с ширина около 5 см, първо направете един по-плосък кръг и после само на
ръбовете направете още един кръг – наподобява гнездо. Оставете 2-3 см разстояние между тях.

Изпечете ги във фурната за около 30 минути или докато станат златисти. Преди да ги напълните с плънката, оставете ги да изстинат напълно.

Приготвяне на плънката:

С миксер разбийте крема сиренето, сметаната, лука и кората от лимона, докато стане пухкаво и гъсто. Добавете съомгата, смесете, докато хубаво се резпредели в крема.

С пош и накрайник (може и само с лъжица) разпределете крема в изстиналите еклери, декорирайте с тънки резенчета лимон и каперси.

Може да се ядат веднага или да се съхранят в кутия до 2 дни в хладилника.

Видео за тестото на еклерите (и различна плънка):
https://youtu.be/9hIJBTXoukY

Манаиш

Продукти за тестото:

  • 390 г брашно тип 500
  • 1 ч.л. сол
  • 240 мл топла вода
  • 1 пакетче (7 г) суха мая (или 21 г прясна мая)
  • 1 супена лъжица захар (може и мед)
  • 2 с.л. зехтин

Продукти за топинга:

  • Захтар (около 1/2 ч.ч.)
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

В една голяма купа сложете топлата вода, маята, захарта и зехтина. Смесете и оставете за 5 минути да се активира маята.

Добавете брашното и отгоре солта (солта не трябва да има директен контакт с маята). Смесете с дървена лъжица, докато стане топка тесто. Сложете тестото на
масата и месете за 10 минути. Използвайте колкото може по-малко брашно за месенето, колкото да не залепне за ръцете ви и масата (колкото повече брашно
добавяте, толкова по-сухо и по-твърдо ще стане тестото). Накрая тестото трябва да стане гладко и еластично. Направете го на топка и сложете в голяма купа, намазана с
олио или зехтин. Оставете да втаса за поне 20 минути до 1 час на стайна температура.

Загрейте фурната на 250 ºС без вентилатор (230 ºC с вентилатор). Пригответе една или две тави с хартия за печене.

Разделете тестото на 8 равни парчета. Върху леко набрашнен плот разточете тестото да стане с дебелина на 1/2 см (може да ги направите по-дълги, за да се съберат по 4 на тава). Сложете по 3-4 в тавата с хартия за печене, намажете всяко със зехтин (около 1 с.л. за всяка питка) и поръсете със Захтара (около 1-2 с.л за всяка питка).

Печете по една тава за 8-10 минути. Извадете ги от фурната, оставете ги да изстинат за 2 минути и после може да ги ядете.

Съхранение: най-добре е да се консумират докато са топли, но може до 3 дни да се държат на стайна температура в кутия, после може да се стоплят леко в фурната.

Смес за Захтар:

  • 2 с.л. сушена майорона
  • 2 с.л. сушен риган
  • 2 с.л. сушена мащерка
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. сумак
  • 3 с.л. препечен сусам (може да се направи в сух тиган на средна температура за 7-10
    минути, да си пускат аромата и леко да станат златисти)

Всичко без сусама се слага в една купа, разтрива се с ръце, за да станат по-ситни подправките и да си пускат аромата, после се добавя сусама и се смесва с лъжица.
Може да се сърхрани в буркан до 2 месеца.

Бретцели

Продукти:

  • 500 г брашно тип 500
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 360 мл топла вода
  • 1 пакетче (7 г) суха мая (или 21 г прясна мая)
  • 1 супена лъжица захар
  • 20 г краве масло
  • За поръсване: едра сол, сусам, мак
  • За варене: 3 л вода, 200 г сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

В една голяма купа сложете топлата вода, маята, захарта и маслото. Смесете ги и
оставете сместа за 5 минути да се активира маята.

Добавете брашното и отгоре солта (солта не трябва да има директен контакт с
маята). Бъркайте с дървена лъжица, докато тестото стане на топка. Сложете тестото
на масата и го месете в продължение на 10 минути. Използвайте колкото може по-
малко брашно за месенето, колкото да не залепне за ръцете ви и масата (колкото
повече брашно добавяте, толкова по-сухо и по-твърдо ще стане тестото). Накрая
тестото трябва да стане гладко и еластично. Оформете го на топка и сложете в
голяма купа намазана с олио или зехтин. Оставете да втаса за поне 20 минути до 1
час на стайна температура.

Сложете широка тенджера с вода да заври. Загрейте фурната на 200 ºС с вентилатор
(220 ºС без вентилатор). Пригответе една намазана тава и една с хартия за печене.

Когато водата заври, намалете котлона, за да ври леко (да не кипи), добавете сода
бикарбонат (това помага за цвета и текстурата на бретцелите).

Върху леко набрашнен плот разделете тестото на 16 равни парчета (може и на 8 за
големи бретцели). Едно по едно разстелете парчетата тесто на дълго да станат около
35 см (60 см ако са големите). Съберете двете крайчета, осуквайки ги леко и ги
затиснете в средата (малко като панделка или сърце). Наредете ги в намазаната
тава.

Сложете по 4 бретцела във водата, извадете ги след 30 секунди върху тавата с
хартията за печене. Продължете с другите бретцели по същия начин. Поръсете бретцелите с
едра сол, сусам, мак, подправки – каквото искате като топинг. Печете ги за 14-18
минути (20-22 за големите), докато станат тъмно-златисти на цвят.

Извадете ги от фурната, (може да ги намажете с разтопено масло), оставете ги да
изстинат в тавата за 10 минути и после може да ги ядете.

Съхранение: най-добре е ако се консумират още докато са топли, но може до 3 дни да
се държат на стайна температура, добре увити в кърпа или кутия за хляб, после може да
се стоплят леко във фурната.

Чурос (Churros)

Продукти за тестото:

  • 220 г вода
  • 115 г масло
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. бяла захар
  • 130 г брашно тип 500
  • 150 г яйца (около 3 размер М)

Продукти за захарната поръска:

  • 200 г бяла захар
  • 2 ч.л. канела на прах

Начин на приготвяне на тестото:

Загрейте фурната на 200 ºC с вентилатор. Пригответе 1-2 тави с хартия за печене.

В средна тенджера сложете водата, маслото, солта, и захарта. Загрейте на средна
температура, докато маслото се разтопи напълно и после увеличете температурата,
докато започне да ври. Когато заври, добавете брашното и разбъркайте бързо,
докато стане на топка, след което махнете тенджерата от огъня.

Разбъркайте яйцата в малка купа и добавете половината от тях към тестото,
разбъркайте добре с миксер или дървена лъжица. После постепенно добавете
останалите яйца и бъркайте. Ще разберете, че тестото е готово, когато вдигнете
лъжицата от тестото и се образува V форма, т.е. тестото не пада от лъжицата
лесно – не трябва да е течно, но трябва да е меко (затова може и да не използвате
всичките яйца, но може и да ви потрябват повече). Важното е как се “държи”
тестото. Това тесто е идентично на тестото за еклери.

Пригответе пош с накрайник, напълнете поша с тестото и шприцовайте тестото във
форма на пръчки с дължина около 10 см. Оставете 2-3 см разстояние между тях.

Печете във фурната за около 22-24 минути или докато станат златисти. Изключете
фурната и ги оставете вътре за 5 минути.

Приготвяне на захарната поръска:

Разбъркайте захарта и канелата в купа и сложете сместа в здрава торбичка.
Извадете изпеченото тесто от фурната и сложете 3-4 наведнъж в плика, разклатете
хубаво торбата, за да се покрият целите в захар. Поставете готовите върху чиния за
сервиране.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=uiFQ6tjEH_E

Кесо (Queso)

Продукти:

  • 15 г краве масло
  • 1 малка глава жълт лук, ситно нарязано
  • 2 броя халапеньо, ситно нарязано
  • 2 склидки чесън, смачкани
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 ч.ч (120 мл) прясно мляко
  • 1/4 ч.ч ситно нарязан кориандър
  • 1 домат рома, нарязан на много малки кубчета
  • 3 ч.ч (335 г) настъргани полутвърди сирена (използвам смес от оранжев чедър, бял остър чедър, моцарела и монтерей джак)
  • 1/4 ч.ч (60 г) заквасена сметана
  • 1 щипка кимион
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В средна на големина тенждера разтопете маслото на средно силна топлина,
добавете лука, чушките и чесъна. Бъркайте, докато омекнат (около 6-7 минути).

Добавете брашното, гответе с постоянно бъркане за около минута. Бавно налейте
прясното мляко вътре, като постоянно бъркате, докато се сгъсти (около 5 минути).

Добавете доматa и кориандъра. Намалете на ниска температура, постепенно добавете
настърганото сирене шепичка по шепичка (не слагайте по много наведнъж, защото
няма да се разтопи хубаво), бъркайте между всяка добавка на сирене.

Накрая махнете тенжерата от топлината, добавете сметаната, кимиона и сол на вкус.
Сервира се докато е още топло като дип с крекери или чипс. Може да се държи
до 4 дни в кутия в хладилника.

Пико де Гайо (Pico de Gallo)

Продукти:

1 кг домати
1 връзка зелен лук (3-4 стръка)
4-5 стръка пресен кориандър (може и без кориандър, ако не харесвате тази подправка)
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. лют сос (като табаско)
2 бр. лайм/лимети (или 1 голям лимон)
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете доматите на малки кубчета, лука и кориандъра на ситно и ги сложете в
купа.
Добавете чесъна на прах, лютия сос, сока от лайм и сол на вкус, разбъркайте хубаво
с лъжица. (ако искате, може да настържете и кората на лайма)

Салсата може да се съхрани в хладилника до 2 дни.

Салса Роха (Salsa Roja)

Продукти:

  • 8 домати рома (или домати които не са много водни)
  • 1 средна глава лук
  • 3 люти чушки халапеньо
  • 3 склидки чесън
  • 1 връзка (около 1 ч.ч. нарязан) пресен кориандър
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Печете доматите, лука и чушките на грил или в силна фурна (на най-горния ред),
докато почернеят. Ще отнеме около 8-10 минути за доматите и лука и около 6 минути за чушките.

Сложете всичко (доматите, лука, чушките, чесъна, кориандъра и солта) в блендер.
Пасирайте, докато стане гладка смес или може да оставите да бъде по-едро смляна,
ако искате.

Може да сервирате веднага или да се държи затворена в хладилник до 3 дни.

Гуакамоле

Продукти:

  • 3 средни авокадо (да са меки – готови за консумация)
  • 2 бр. лайм/лимета (или 1 голям лимон)
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1/2 ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:
Авокадото се обелва, нарязва се на кубчета и се слага в средна купа. Добавят се и
другите продукти и се пасират с пасатор или вилица.

Гуакамолето може да се съхрани в хладилника за едно денонощие.

Кесадиас (Quesadillas)

Основни продукти:

  • Тортила (обикновенно по 1-2 на порция)
  •  Настърган чедър, моцарела, твърд кашкавал (т.е. да не е мек и много мазен)

Добавки (това са само няколко примера, може да сложите каквото искате вътре):

  • пилешко, свинско, телешко на грил (нарязано на парченца)
  • салам
  • пресен лук
  • сладка царевица
  • зеленчуци на грил
  • подправки
  • пресен спанак

Начин на приготвяне
Загрейте голям тиган (препоръчително е да е с незалепващо покритие) или плоча на
средна топлина.

Сложете тортилата върху загрятия тиган, поръсете половината със сирене и каквито
добавки си избрахте, сложете още малко сирене отгоре, за да може да залепне.
Затворете тортилата (да стане половин кръг) и я затиснете. Печете я по 2-3 минути
на страна.

Сервирайте я топла със салса, гуакамоле или заквасена сметана. Ако направите
повече и останат, може да ги притоплите във фурна или на тиган за около 4-5
минути.

Хумус със свежи салати и коктейлни скариди

Продукти:

  • 2 бр. консерва с нахут
  • 3 лимона
  • 3 глави чесън
  • 1 пакетче млян кимион
  • 1 малко пакетче пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

Пасирайте заедно сварения и отцеден нахут, чесъна, пушения червен пипер, кимионa, солта, черния пипер и зехтина. Овкусете с лимонов сок, след като пасирате до хомогенност. Подсушете скаридите и ги смесете с 1 с.л. брашно от нахут, сол и сумак. Изпържете ги в загрят тиган с нагорещена мазнина. Поднесете хумуса със свежи салати, скариди и чери домати. Поръсете със сумак.

Виетнамска палачинка с пиле на пара, спанак и спирали от моркови

Продукти:

  • 1 малка тарелка бейби спанак
  • 1 бр. червена салата
  • 400 г чери домати – жълти, оранжеви, червени
  • 400 г малки коктейлни скариди
  • 1 пакет брашно от нахут
  • 1 пакет оризово брашно
  • 6 яйца
  • 1 малко пакетче куркума
  • 1 консерва кокосово мляко
  • 800 г пилешко филе
  • прясна мащерка
  • 800 г спанак
  • 1 консерва кокосова сметана
  • 1 пакетче къри
  • 10 бр. моркови

Начин на приготвяне

Смес за палачинки:

Смесват се 1 чаша оризово брашно, 1 голямо яйце, сол, куркума, ако е нужно малко вода и 1 консерва кокосово мляко. Оставя се малко да престои. Приготвят се както обикновено се приготвят палачинки.

Пълнеж:

Пилешкото филе се приготвя на пара или на фурна, а след това се накъсва. Спанакът се задушава и се добавя кокосово мляко. Пилето се добавя в сместа и се изчаква млякото да се редуцира. Подправя се със сол и пипер. Морковите се нарязват на спирали и заедно с чери доматите се запичат във фурната с малко мед и балсамова редукция. Всичко се сервира заедно.

Сладкиш с батат и какао

Продукти:

  • 300 г сладък картоф (батат), обелен и нарязан на кубчета
  • 300 г фурми без костилките и нарязани 
  • 2 ч.л. екстракт ванилия 
  • 120 г смлени бадеми
  • 75 г брашно от елда
  • 75 г какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 3 яйца
  • мед
  • малини
  • Маскарпоне

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 160 градуса, а картофите се сваряват, след което се отцеждат добре. Оставят се да изстинат. Фурмите се накисват в гореща вода за 10 мин. Отцеждат се. Картофите, фурмите, ванилията, бадемите, брашното, какаото, яйцата и бакпулвера се смесват в кухненски робот за 1-2 мин. Сместа се излива в намазнена форма с хартия за печене. Пече се 40 мин. Оставя се да изстине и се прибира за час в хладилник. За да се сервира, се отрязва парче, намазва се с мед, разбърква се маскарпоне с малини и се гарнира отгоре.

Зелени безглутенови спагети, поднесени с пилешко руло, приготвено на пара

4 порции

За доматения сос:

  • 2 глави лук
  • 5 домата
  • мащерка

За да направите соса, нарежете доматите и лука на едри парчета и ги сложете заедно с няколко стръкчета мащерка в дълбока тенджера на котлона. Оставете да се готвят. Добавете сол, а ако ви се стори кисел сосът, добавете и малко мед. След като тази смес се свари добре и зеленчуците омекнат, пасирайте я и сосът е готов.

За зеленчуковите спагети:

  • 1,2 кг тиквички, направени на спиралайзър
  • 600 г чери домати различни цветове
  • 200 г маслини без костилки микс
  • 4 бр. аншоа
  • 1 връзка магданоз
  • 8 скилидки чесън
  • сол
  • бял пипер
  • зехтин
  • 2 лимона

За да приготвите спагетите, сложете хартия за печене в тава и вътре сложете разполовените лимони и скилидките чесън, като не ги белите. Добавете зехтин и сол и ги пуснете във фурната за 10 мин на 180 градуса. След 10 мин извадете тавата и добавете чери домати и отново добавете зехтин. Сложете тавата отново във фурната за още 10 мин. Извадете я и добавете аншоата, маслините и спиралите от тиквички. Отново подправете със зехтин, сол и пипер. За последно поставете тавата във фурната, за да се приготвят тиквичките, което ще отнеме не повече от 5-10 мин. Поръсете с магданоз.

Бадемов кейк със сладолед от горски плодове

За сладоледа:

  • 300 г замразени плодове
  • 3 банана – нарязани и замразени от предишния ден
  • 100 г фурми

За кейка:

  • 3 портокала
  • 250 г мед
  • 3 бр. яйца
  • 200 г сурови бадеми, смлени на брашно
  • 100 г фина полента
  • 200 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Започнете, като поставите хартия за печене на дъното на формата, в която ще печете кейка, а стените намажете с масло, зехтин или гхи.

В купа разбъркайте, докато се смесят добре 200 мл зехтин със 150 г мед. В същата купа прибавете настърганата кора от трите портокала и сока на един от тях, яйцата, брашното от бадеми и полентата. Разбъркайте добре и изсипете в съда, в който ще печете. Печете десерта на 160 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна за 40-50 мин или до готовност.

За да направите портокаловия сос, изцедете сока от останалите два портокала в касерола (тенджера) и добавете останалия мед (100 г). Оставете леко да къкри на котлона, докато сместа се редуцира и се сгъсти.

Сладоледът направете, като смесите съставките за него в кухненски робот и с повече пулсации и разбърквания достигнете желаната консистенция.

Сервирайте, като отрежете от вече охладения кейк, добавите сладолед и залеете с портокаловия сос.

Салата спирали от зеленчуци

Продукти:

  • 6 моркова
  • 5 краставици
  • пресен босилек
  • 1 опаковка настърган пармезан
  • 2 лимона
  • 250 г бейби спанак
  • 1 връзка репички

Начин на приготвяне:

Морковите се оформят на спирали, а краставиците се нарязват на тънки филийки. В отделна купа се приготвя дресинг, като се смесват всички останали съставки. Зеленчуците се разбъркват добре с дресинга и се сервират.

Банички с пиле, броколи и ориз от карфиол, поднесени със сос от червени чушки и печен чесън

Продукти:

  • 1 опаковка фини кори за баница
  • 1 малка глава пресен карфиол
  • 1 глава свежо броколи
  • 500 г пилешко филе
  • 10 бр. червени чушки за печене
  • 2 глави чесън
  • 150 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на много ситни парченца и се задушава за кратко в тиган. Броколите се смилат в чопър на трохи. Карфиолът също се смила по този начин (или се настъргва). Взимат се 2 ленти кора за баница и се слепват със зехтин. Отгоре се поставя смес от пиле, броколи, сол, пипер и кашкавал. Оформя се баничка, която отгоре се намазва с яйце и се поръсва със сусам. Слагат се да се пекат на 180 градуса, докато станат хрупкави. През това време карфиолът се приготвя, като се слага мазнина в тиган и се задушава вътре, като му се добавят кимион, куркума, къри, сол и бял пипер. Кремът се приготвя, като се пасират печени и белени червени чушки с предварително изпечени скилидки чесън, зехтин и сол. Баничките се сервират с крем от чушки и ориз от карфиол.

Гнезда от тиквички с яйце и спаначен сос

За ястието:

  • тиквички
  • яйца
  • пушен червен пипер

За соса:

  • спанак
  • 1 опаковка животинска или кокосова сметана

Начин на приготвяне:

Тиквичките се оформят на спиралайзър. Подреждат се във формата на плътно гнездо в тава с хартия за печене. Прави се отвор в средата на всяко гнездо и там се чуква по едно яйце. Всички гнезда се посоляват и се добавя малко зехтин. Поръсват се и с малко пушен червен пипер. Слагат се да се запекат на 180 градуса за няколко минути или до готовност.

Докато се пекат, се приготвя сосът, като се задушава спанак и се налива сметана (кокосова или животинска), сол и бял пипер. Изчаква се сместа да кипне и леко да поври, а след това се пасира. Гнездата се поднасят с този спаначен сос.

Бързо плодово Тирамису

Продукти:

  • 300 мл Марсала
  • 300 мл кафе еспресо
  • голям пакет твърди бишкоти
  • 1 кг Маскарпоне
  • 1 кг Рикота
  • 1 л подсладено кондензирано мляко
  • 1 връзка прясна мента
  • какао
  • 400 малини

Начин на приготвяне:

Кремът се забърква, докато се смесят много добре маскарпонето, рикотата и кондензираното мляко. Добавят се и малините. Бишкотите се потапят в смес от марсала и кафе. Редят се ред бишкоти, ред крем. Отгоре се поръсва с какао и се декорира с мента.

Прясна паста

 

Необходими продукти:

  • Бяло брашно тип 00 (по 100 г брашно на човек)
  • По 1 бр. яйце на човек
  • Малко зехтин

Начин на приготвяне:

Месете тестото до оформяне на топка, увийте плътно във фолио и приберете в хладилник за 30 мин. Разточете тънко и оформете пастата преди варене. Варете 2-3 мин във вряща подсолена вода с малко зехтин.

Малки райски прасенца

Необходими продукти за 5 порции:

  • 5 жълтъка
  • 2 цели яйца
  • 150 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 150 г захар

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка сложете портокаловия сок и захарта, загрейте до кипене и веднага отнемете – целта е да се разтопи захарта и да се получи гъст захарен сироп.

В купа разбийте леко жълтъците и яйцата – не бийте много, не трябва да станат на пяна и не бива да влиза въздух в сместа. На тънка струйка добавете топлия сироп, като бъркате непрекъснато. Разлейте равни количества от сместа в малки формички – можете да ползвате силиконови форми за мъфини или метални формички за крем карамел. Ако ползвате метални, добре е да ги намажете отвътре с глюкоза, за да не залепне сместа. Ако нямате глюкоза, обикновено олио също ще свърши работа.

Поставете купичките в дълбока тава, излейте в тавата вода до нивото на сместа в купичките и печете в загрята на 100-120 градуса фурна за около 20 минути. Извадете да се охладят преди сервиране.

Спагети от тиквички с крем от печени чушки

Необходими продукти за 5 порции:

  • 5 бр. тиквички
  • 5 червени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • Копър, сол, зехтин, бейби спанак, рукола, сусам, пармезан

Начин на приготвяне:

Сложете няколко червени чушки заедно с няколко скилидки не белен чесън в тава с хартия за печене и ги изпечете във фурната.

Минете измитите и обелени тиквички през уред за спагети (спиралайзър).

Задушете ги в малко мазнина. Добавете пресен копър и сол.

Обелете чушките и скилидките чесън. Залейте ги със зехтин, подправете със сол и ги пасирайте до хомогенна смес.

За да сервирате ястието, смесете тиквичките с крема от чушки и разпределете в подходящи чинии, като за основа поставите подправен бейби спанак, рукола или валериана. Поръсете със сусам и люспи пармезан.

Суфле с бекон, крем от сладък праз и печено пюре

Необходими продукти за 5 порции:

  • 2 бр. праз лук
  • 6 резена бекон
  • сол, захар, бял пипер, горчица
  • кленов сироп за намазване
  • 250 мл сметана (36%)
  • 1 кг картофи
  • 200 мл прясно мляко
  • сол
  • сирене чедър
  • 2 скилидки чесън
  • Копър, сол, зехтин, бейби спанак, рукола, сусам, пармезан

За суфлето:

  • 2 бр. скилидки чесън
  • малко мащерка
  • 5 яйца
  • 60 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • Индийско орехче, бял пипер, сол, галета

Приготвяне на крема от праз:
Задушете нарязания праз лук, подправете с малко сол, захар и бял пипер. След като празът почти се задуши, налейте малко вода, оставете я да кипне и преди да изври долейте сметана. Изчакайте леко да покъкри. Дръпнете сместа, добавете 1 ч.л. горчица и пасирайте сместа до крем.

Приготвяне на бекона:

Сложете резените бекон в сух тиган. Изчакайте почти цялата мазнина да се стопи. Обръщайте ги, за да се приготвят от двете страни, като при последното им обръщане ги намажете с кленов сироп.

Приготвяне на пюрето:

Намачкайте с преса сварени картофи, добавете прясно мляко, сол и настъргано сирене чедър. Напълнете в пош. Направете розички върху тава с хартия за печене. Печете в загрята на 220-240 градуса фурна, докато получат хубава коричка.

 

Заемете се със суфлето:

Отделете жълтъците от белтъците (на всички 5 яйца). Разбийте белтъците, така че да станат с твърди връхчета.

Сложете бучка масло (60 г) в тиган на котлона, да се разтопи. Когато това стане, сипете наведнъж около 3 с.л. брашно. Бъркайте енергично и излейте наведнъж студеното прясно мляко. Подправете с индийско орехче, бял пипер и сол. Бъркайте, докато сместа се сгъсти.

Дръпнете от котлона, оставете малко да се охлади, добавете нарязания и изпържен бекон, а след това и жълтъците. Бъркайте, докато се хомогенизира. Започнете да добавяте белтъците. Разбъркайте плавно.

Намазнете няколко формички, посипете ги с галета, така че да има навсякъде в тях и изтупайте ненужното количество галета.

Налейте вътре от сместа и определете борда с палеца си.

Сложете ги в тава, в която сте сипали вода до половината на формичките и ги сложете в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25-30 мин. Не отваряйте фурната, докато ги печете, защото ще спаднат и няма да се надуят изобщо.

За да сервирате, сложете в чиния по едно суфле, декорирано със сладък бекон, печено пюре и крем от праз.

Крем с малини

Необходими продукти за 5 порции:

  • 500 мл кондензирано мляко
  • 500 г рикота
  • 500 г маскарпоне
  • 250 г малини
  • ванилия
  • сироп от рози
  • лавандула
  • карамфил
  • анасон
  • лимонова кора
  • амерети или ореховки

Начин на приготвяне:

В купа разбъркайте равни количества кондензирано мляко, рикота и маскарпоне. Разбъркайте добре и сипете в чашки. Оставете в хладилника да се охлади.

Заемете се с малините като ги сипете в купа и ги оставите над тенджера с вода. В купата с малини добавете ванилия, сироп от рози, лавандула, карамфилчета, анасон, лимонова кора, канела – каквито аромати пожелаете. Опаковайте купата с фолио, за да се задушат малините. След около 30 минути ще са готови. Извадете подправките и оставете сместа да се охлади.

Извадете кремчетата от хладилника и сложете по няколко лъжици от малиновия сос отгоре. Натрошете няколко амарети и украсете по ваш вкус.

Чипс от тортили с мексиканска салса

Необходими продукти

За тортилите:

  • 180 г маса харина (Masa Harina) или микс от 120 г
  • фино царевично брашно и 60 г обикновено бяло брашно
  • сол на вкус

За доматената салса:

  • 1 консерва 500 г с нарязани домати на кубчета
  • 1 връзка пресен кориандър
  • 2 бр. лайм
  • 1 глава шалот
  • 1 бр. халапеньо чушка без семките
  • 3 скилидки чесън
  • ½ ч.л. кимион
  • ½ ч.л. риган
  • 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне

На тортилите: 

В дълбока купа разбъркайте брашното и солта с такова количество хладка вода, че да се получи хубаво тесто. Оставете тестото да почине в купата под стреч фолио за 10-15 минути.

Нагрейте тефлонова плоча или по-голям тиган на средно висока температура (на 6-та степен, ако котлоните ви са до 9-та степен). Тиганът трябва да е добре загрят, но не прекалено, за да може тортилите ви да не остават леко сурови по средата.

В случай че нямате преса за тортили, използвайте стабилна дъска за рязане, 2 парчета от ZIP пликче и по-голяма тенджера. Сложете малко топче от тестото между двете парчета от плика и натиснете силно с тенджерата. Отлепете внимателно и сложете веднага върху горещия тиган. Едната страна се пече 40 секунди до 1 минута, като обърнете отново на първата страна за още 10 секунди.

До консумация съхранявайте тортилите на топло, за да поомекнат и да могат по-лесно да се сгъват.

За да направите тортилите на чипс, ги нарежете на триъгълници с големина по ваше желание.

Вариант 1: Загрейте фурна на 180 градуса с вентилатор и печете за около 5 мин или докато не станат хрупкави.

Вариант 2: Загрейте в тенджера слънчогледово олио до 175 градуса и изпържете за 2-3 минути или до хрупкавост.

На доматената салса:

Сложете всички продукти в блендер и пасирайте до желаната консистенция. Сложете в хладилника под стреч фолио, докато сервирате.

Такос с пиле Барбакоа, моле сос и гуакамоле

Необходими продукти

За бутчетата:

  • 15 бр. пилешки бутчета
  • 3-4 портокала
  • 2 бр. бананови листа
  • сол

За моле соса:

  • пилешки бульон (пил. кокали, селъри, лук, морков, вода)
  • 6 бр. сухо чили
  • 6 бр. сухи червени сладки чушки
  • 1 бр. пръчка канела
  • 10 г мащерка суха
  • черен пипер
  • 1 анасонова звезда
  • 2 глави шалот
  • 10 г кимион
  • 1 бр. плантан (вид банан с по-голямо съдържание на нишесте)
  • 5-6 скилидки чесън
  • 5 г сухо чили
  • 100 г сурови бадеми
  • 10 г риган
  • 4 цели домата 500 г
  • 10 г Майорана
  • 50 г масло
  • 100 г черен шоколад
  • 100 г стафиди
  • 10 г карамфил

За гуакамолето:

  • 2 глави шалот
  • 2 бр. халапенио
  • 1 лайм
  • 1 връзка коринадър
  • 6-8 бр. добре узряло авокадо
  • 2 пресни узрели домата

Начин на приготвяне

 

На бутчетата:

Осолете много добре бутчетата и ги намачкайте със сока на 1 портокал. Оставете ги да престоят преди готвене поне за час, но ще стане по-добре, ако ги оставите да преседят една вечер.

Запечатайте бутчетата в зехтин до получаване на приятен загар, като ги завършите с масло.
Прехвърлете бутчетата заедно с мазнината в глинен съд или в голям метален съд с капак – ако нямате капак, използвайте метално фолио, за да затворите плътно съда.

Изстискайте сока от всички портокали и добавете още сол (може да оставите и няколко кори от портокал да се готвят заедно с бутчетата), покрийте с две бананови листа всички бутчета. Гответе за 1 ч 30 мин – 2 ч на умерена фурна 160-180 градуса.

След като извадите от фурната, накъсайте месото на малки парчета, като внимавате да не оставяте никакви кокали. Прибавете към накъсаното месо малко от соса, в който са се готвили бутчетата.

На моле соса:

Махнете семките на сладките чушки и ги сложете да се запекат във фурната заедно със сухото чили, бадемите, плантана, скилидките чесън, доматите, стафидите и шалота. Печете всичко до придобиването на загар.

Всички подправки (канела, сухо чили, майорана, карамфил, кимион, черен пипер, анасонова звезда, мащерка, риган) печете на сух тиган до отпускане на приятни аромати, след което ги смелете на каменна мелничка или ако нямате – на мелничка за кафе.

Пасирайте всичко в блендер с помощта на пилешкия бульон, след което минете сместа през фино сито. Сложете сместа в по-дълбок тиган или касерола и добавете маслото. Редуцирайте сместа с 1/3, след което добавете черния шоколад. Може да готвите соса в продължение на няколко часа на много ниска температура, което ще засили още повече всички вкусове. Сосът може да се съхранява във фризер за 6 месеца.

На гуакамолето:

Нарежете на много малки квадратчета (брюнуаз) шалота, халапеньото и доматите (доматите трябва да са конкасе, като се махат семките на доматите и се реже на квадратчета само външната част на доматите).

Кориандърът се реже също на ситно, цялото количество авокадо се чисти от кората и се намачква добре с мачкалка за картофи.

Завършвате със сока на 1 лайм и обърквате добре всички продукти заедно. Може да завършите вашата купа с гуакамоле с няколко листа пресен кориандър.

Чуро чийзкейк

Необходими продукти

За пареното тесто:

  • 50 г масло
  • 120 г бяло брашно
  • 360 г вода
  • 3 яйца

За пълнежа:

  • 750 г крема сирене
  • 1 консерва кондензирано подсладено мляко
  • 5 г екстракт ванилия
  • 10 г желатин на ленти
  • 200-250 г животинска сметана
  • 20 г канела на прах
  • 100 г захар

Начин на приготвяне

На тестото:

Сложете маслото и водата в касерола да заврят, след което добавете брашното и с помощта на готварска тел и дървена шпатула бъркайте до получаване на хомогенна смес без никакви бучки (гответе около 5 минути).
Махнете от котлона и едно по едно дабавяйте яйцата до пълното им абсорбиране от сместа (яйцата се добавят винаги едно по едно, ако ги сложите наведнъж, тестото няма да ви се получи).

Прехвърлете тестото в еднократен пош, като преди това сложите пластмасов или метален накрайник роза или кръгъл. Поширайте тестото в кръгла форма с падащо дъно като започнете от външния контур на тавата към центъра й (сложете готварска хартия във формата на тавата преди да поширате тестото). Сложете тестото във фризера да се замрази.

Изпържете дълбоко в 1 литър олио за 3-4 минути или до златисто. Извадете и веднага оваляйте вашата чуро основа в микс от захар и канела. Сложете в хладилника да се изстуди.

На пълнежа:

Сложете листата желатин в студена вода да се хидратира (около 5 минути)

Разбъркайте сметаната до твърд връх. Разбъркайте крема сиренето (да е със стайна температура) с консервата кондензирано подсладено мляко и екстракта ванилия до хомогенна смес (искате да получите пухкава смес, използвайте готварска тел за бъркане). Инкорпорирайте разбитата сметана до твърд връх с помощта на силиконова шпатула към основната смес с крема сиренето.

Изстискайте хидратирания желатин от остатъчната вода и на водна баня го разтворете, като с помощта на миксер го прибавете към сместа ви с крема сирене.

Изсипете сместа върху основата ви от чуроз, загладете и приберете в хладилник за 1 денонощие.

Сервирайте с канелена захар или бърз сос от горски плодове (300 г микс от горски плодове, 30 г масло, 100 г захар).

Салата с патладжан, тиквички и хумус

Необходими продукти

  • патладжан, нарязан на филийки
  • кимион
  • 1 скилидка чесън
  • рукола
  • тиквички
  • чери домати

За хумуса:

  • магданоз
  • тахан
  • консерва нахут и водата от нея
  • лимон
  • сол

За дресинга на салатата:

  • горчица
  • мед
  • зехтин
  • ябълков оцет
  • сол

Начин на приготвяне:

Загрейте скара и пригответе патладжаните на нея, като преди това натъркате с чесън всеки слайс и го потопите в смес от зехтин, сол и кимион. Извадете ги в чиния и малко по-късно ги нарежете на подходящи парчета.
Сложете ги в купа и добавете вътре разполовени чери домати, рукола и тиквички на спирали.

Овкусете с дресинга, като предварително смесите всички съставки за него.
Направете хумуса, като вложите всички съставки за него в блендер или чопър и се образува кремообразна смес.
Сервирайте, като сложите в чиния от хумуса а после и от салатата.

Пълнени чушки с карфиол и телешко

Необходими продукти

  • червени пресни чушки за пълнене
  • телешки суджук-кълцано месо или кайма
  • морков
  • магданоз
  • чесън
  • Карфиол – настърган

За соса:

  • консерва домати
  • юлук и мащерка

Начин на приготвяне:

Сложете соса да се приготвя, като загреете малко мазнина в съд и сложите вътре нарязания лук. Задушете за няколко минути и след това добавете доматите и стрък мащерка. Посолете, ако е необходимо.
Оставете да се готви и през това време направете смес за чушките.

Махнете ципата на суджука и сложете месото в съда – започнете да бъркате постоянно, за да се раздребни месото и да стане на трохи. В последствие добавете настъргания морков, малко мазнина, настъргания карфиол и ситно нарязан магданоз. Оставете да се задушава като разбърквате от време на време.

Когато тази смес стане готова, вземете една тава и сложете на дъното соса. Махнете капачетата на чушките, напълнете с карфиолената смес и затворете с капачетата. Сложете чушките в тавата, полейте леко със зехтин и сложете във фурната да се пекат на 180 градуса до готовност.

Спанак с яйца, гъби и пармезан

Необходими продукти:

  • спанак
  • яйца
  • гъби
  • кокосова сметана
  • пармезан
  • хляб за поднасяне

Начин на приготвяне:

Сложете гъбите с малко мазнина в тиган да се приготвят. Когато станат готови, добавете спанака. Когато се задуши, добавете сол и сметаната, оставете малко да покъкри, образувайте малки легълца и вътре чукнете по едно яйце. Поръсете с пармезан, сложете капак и оставете за няколко минути ястието да се приготви.

Поднесете с подходящ хляб.

Бананов сладолед с ядкови бисквити и домашно приготвено сладко от горски плодове

Необходими продукти

За сладкото:

  • замразени горски плодове
  • мед

За сладоледа:

  • банани, които предварително сте нарязали и замразили за една нощ
  • кокосово мляко или сметана

За бисквитите (8-10 бр.):

1 яйце

40 г кокосово масло

50 г мед

100 г овесени ядки – смлени

75 г слънчогледови семки или бадеми – смлени

½ ч.л. сода

Начин на приготвяне:

За да направите бисквитите, смесете маслото, меда и яйцето и разбъркайте. После добавете останалите съставки за бисквитите и разбъркайте. Образувайте тесто, което да оформите на топчета. В тава с хартия за печене притиснете всяко топче, за да се образува бисквита. Печете на 175 градуса около 10 мин.

За сладкото сложете двата продукта, оставете да поври и леко да се сгъсти.

За сладоледа сложете замразените банани в чопър робот и започнете да пулсирате. Добавете и малко сметана. Сервирайте компонентите заедно.

Предястие Шпецле (Spätzle)

Необходими продукти за 2 порции:

  • 90 г брашно
  • 1 яйце L размер
  • 60 мл прясно мляко
  • 1 глава лук шалот
  • 100 г сирене Ементал
  • 30 г масло
  • щипка-две индийско орехче по желание

Начин на приготвяне:

Сложете в подходяща тенджера вода да заври и подсолете с няколко щипки сол. Пригответе метален гевгир и силиконова шпатула, с която да прекарвате сместа във врящата вода.

Нарежете шалота на ситно и оставете в купичка. Настържете Ементал на ренде по ваше желание.

Сложете маслото в тиган на средно загрят котлон, добавете шалота. Гответе шалота без никакво оцветяване до момента, в който омекне.

Изсипете брашното в подходяща купа (басан), добавете яйцето и прясното мляко. Разбъркайте с кухненска тел до получаването на сравнително гъста смес (много наподобяваща смес за бухтички). Когато водата ви ври, започнете да добавяте сместа през гевгира с помощта на силиконовата шпатула. В момента, в който малките кнедли започнат да изплуват, са готови и можете веднага да ги добавите към сготвения с масло шалот и да увеличите леко котлона, за да може да хванат приятен златист загар.

Сервирайте с настърган Ементал и чаша вино или бира по ваше желание.

Говежди руладини с картофен терин в печен сос със сирене грюйер и традиционно червено зеле с ябълки

Необходими продукти

За говеждия тъмен бульон:

  • 1 кг говежди (телешки) кокали
  • 100 г моркови
  • 50 г селъри
  • 1 супена лъжица доматена паста
  • 100 г праз лук
  • 1 глава кромид лук
  • няколко стръка прясна мащерка
  • дръжките на връзка магданоз
  • 100 мл червено вино

За руладините (2 души):

  • 2 бр. телешки или говежди бут с 6-7 мм дебелина, около 180 г за бр.
  • 2 супени лъжици Дижонска горчица
  • 2 слайса бекон или панчета
  • наразязан на тънки ивици шалот или кромид лук
  • 50 г кисели краставички
  • сол и пипер на вкус
  • няколко супени лъжици зехтин за готвене /Pomace/
  • 30-40 г краве масло
  • по стрък прясна мащерка и розмарин
  • смачкана скилидка чесън

За грейви сос:

  • 30 г брашно
  • 720 г от говеждия бульон
  • сол на вкус

За картофения терин със сос демиглас

  • 1 кг картофи
  • 100 г деми-глас
  • 150 мл вода
  • 150 г сирене грюер или подобно
  • сол, черен пипер
  • 100 г масло

За червеното зеле:

  • 2 глави шалот или 1 глава кромид лук
  • 1 средно голяма ябълка
  • 1 средна глава червено зеле (800 г)
  • 50 г захар
  • 50 г бял оцет (по желание)
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

На говеждия бульон:

Изсипете кокалите в голяма тава, нарежете зеленчуците на едро и разбъркайте добре с доматената паста. Печете на 180 градуса за 30-40 минути до хубав загар на кокалите и зеленчуците (загарът ще даде хубавия аромат на вашия бульон).

Пригответе дълбока тенджера и изсипете вътре зеленчуците и кокалите. Оберете с виното всичко загоряло по тавата, в която сте пекли кокалите и изсипете при останалите съставки в тенджерата. Напълнете тенджерата с ледена вода (или още по-добре напълнете с лед). Оставете бульона да къкри за около 40-50 мин, след което можете да го използвате.

На руладините:

Разчукайте месото до дебелина 6-7 мм (трябва да прилича на заготовка за шницел). Овкусете добре от двете страни със сол и черен пипер. Намажете страната, която ще завивате, с горчица, поставете няколко фини шайби с лук и краставички.

Завийте на руло и вържете на три места с канап – не прекалено стегнато.

Запечатайте руладините от всички страни в зехтин, като преди да ги извадите, сложете и маслото заедно с мащерката, розмарина и чесъна. Облейте с голяма лъжица руладите с овкусеното масло. Извадете руладините от съда, в който сте ги запечатвали, и добавете брашното, като с помощта на готварска тел разбъркайте добре (трябва да се получи гъста каша, даден вид мазнина с брашно се нарича Ру), правите вид основа за бешамел. Брашното гответе около минута-две, все пак не искаме да е сурово. Гответе на умерена температура, в никакъв случай не трябва сосът да загори.

Добавете наведнъж студения говежди тъмен бульон (топла основа за соса, студена течност = никакви бучки неразтворено брашно), докато добавяте бульона, бъркайте енергично с тел, за да подсигурите гладката структура на соса. Когато сосът заври, върнете руладините вътре и намалете на слаб огън да се готвят под капак за още 1 ч 30 мин – 2 ч. Руладините са готови, когато през тях лесно минава нож. Извадете ги от съда и оставете соса да се редуцира до желаната от вас консистенция.

На картофения терин със сос демиглас:

Нарежете картофите на фини слайсове с помощта на мандулина (ренде бьорнер). Намажете кръгла тавичка с масло и наредете картофите плътно, като ги застъпвате един с друг, докато не изпълните целия обем на тавичката.

Затоплете соса, като добавите и водата, в момента, в който сосът започне да къкри, с помощта на готварска тел добавете нарязаното на малки кубчета студено масло до получаване на хомогенен сос. Залейте соса върху картофите и печете на умерена фурна (170 градуса) под фолио до готовност (около 40-50 мин).

Когато картофите са готови, махнете фолиото и настържете отгоре обилно грюер и запечете за още 10-15 минути или до получаване на златиста коричка.

На червеното зеле:

Обелете ябълката и я настържете на ренде на страната, на която рендосвате кашкавала. Нарежете на ситно лука и запържете за 5 мин всичко в малко по-дълбок съд. Добавете останалите продукти и гответе покрито, докато зелето омекне.

Можете да сервирате зелето топло или студено.

Кайзершмарен с печени орехи и мед

Необходими продукти

  • 8 яйца L размер
  • 5 г екстракт ванилия
  • 480 г мляко (може да се направи и със заквасена сметана)
  • 40 г брашно
  • малка лъжичка лимонов сок
  • 300 г захар
  • 60 г масло за мазане на стайна температура
  • мед по желание
  • орехи по желание

Начин на приготвяне:

Затоплете фурната на 220 градуса, като трябва да печете в центъра на фурната. Отделете белтъците от жълтъците в две купи.

Сложете млякото (или заквасена сметана) със 100 г от захарта и жълтъците в купа. Разбъркайте добре и добавете брашното.

Сложете белтъците в друга купа с 1 малка лъжичка лимонов сок и щипка сол. С помощта на миксер разбъркайте белтъците, докато започнат да стават пенливи, като в този момент започнете да добавяте и захарта (200 г) по малко, като бъркате, докато белтъците не стигнат мек връх.

Сложете голяма лъжица белтъци с помощта на силиконова шпатула при основата с жълтиците и разбъркайте добре. Останалата част от белтъците прибавете внимателно към сместа с жълтъците.

Намажете тавичка или тиган с метална дръжка с масло и поръсете обилно със захар навсякъде съда. Целта е да има тънък слой захар в целия съд, ненужната захар отстранете.

Изсипете сместа в тигана или тавичката и с помощта на силиконовата шпатула загладете повърхността. Печете в предварително загрятата фурна на 220 градуса за 10-12 минути, докато повърхността не стане златисто кафява и да има пружиниращ център при лек натиск.

Украсете с мед и печени орехи по ваше желание.

ОЩЕ ВКУСНИ ИДЕИ

  • Количка

 
 

Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на бисквитки. повече информация

Използваме бисквитки, за да ви осигурим безпрепятствено и удобно използване на сайта. С последващо използване на страницата, се съгласявате с нашата политика относно бисквитките.

Затвори